2. maaliskuuta 2012

PääasiaaMillä peset tukkasi? Meillä on pesty viime syksystä tällä. Vihreän kosmetiikan palashampoo, joka pesee todella hyvin hiukset, tuoksuu vain vienosti ja mikä parasta ei sisällä turhia kemikaaleja eikä pakkaus kuormita luontoa. Luomua suoraa Suomesta! 

Monet ovat kertoneet kemikaalittoman hiustenhoidon alkutaipaleen hankaluuksista. Meillä ei mitään sellaista ole ollut. Shampoon kanssa olen käyttänyt eri valmistajien enemmän ja vähemmän luonnonkosmetiikaksi kutsuttavia hoitoaineita ja kovasti olen ollut tyytyväinen. Monille alku ei ole yhtä helppo: hius, joka on tottunut kemikaaleihin, ei tunnu puhdistuvan millään. Syy löytyy pään sisältä. Hius työntää turhia kemikaaleja itsestään pihalle vielä hetken sen jälkeen, kun olet lopettanut tavallisten shampoiden ja hoitoaineiden käytön. Tämän pitäisi loppua kuitenkin joidenkin pesujen jälkeen. 

Hiusten värjäys ja kemikaaleilla kyllästämishistoriani on pitkä: värjättyä on tasaisen tappavaan tahtiin aluksi kevyt sävytteillä ja viimeiset 12 vuotta kestoväreillä. Stoppi värjäykseen tuli toukokuussa ja siitä lähtien olen kasvattanut omaa väriä esiin. Mitenkään orjallisesti en ole kemikaalitonta linjaa noudattanut, sillä luonnonmukaisia muotoilutuotteita on ainakin näillä kulmilla huonosti tarjolla, mutta perus shampoot, hoitoaineet sekä kasvojen ja vartalon ”huoltoaineet” olen vaihtanut purkkikerrallaan luonnonkosmetiikkaan. 

Tätä nykyä joka poika popsii ruuan mukana sievoisen määrän täysin turhia tai jopa vahingollisia kemikaaleja. Yksittäiset kemikaalit tutkitaan ja testataan kyllä Euroopassa, mutta kemikaalien yhteisvaikutuksista on vielä varsin vähän tietoa. Itse ajattelen niin, että mitä enemmän omilla valinnoillani pystyn pienentämään kemikaalikertymää kehooni sitä parempi. Luonnonkosmetiikassa synteettisten raaka-aineiden käyttö on kiellettyä. Näin esimerkiksi tavallisissa shampoissa käytettävät säilöntäaineet ja silikonit eivät kerry käyttäjään eivätkä sitä kautta myöskään ympäristöön. Edes nykyiset vedenpuhdistusjärjestelmät, kun eivät pysty erottelemaan kaikkia kosmetiikkateollisuuden myrkkyjä.    

Palashampoosta vielä muutama vinkki: pesu onnistuu kätevästi hieromalla saippuapalaa märkään tukkaan, vaahdotus välissä ja huuhtelu. Uusi tarvittaessa. Meillä pala kestää kahden käyttämänä n.2kk ja maksaa n.7.00e. 

Siinä oli tämän perjantain virallinen osuus. Nyt itsetehdyn pizzan, viinilasin ja Simon kanssa sohvannurkkaan möllöttämään. Vuorossa Mad Men! :) Ihanaa alkavaa viikonloppua!

7 kommenttia:

 1. Hei! Kiva kun palashampoo on osoittautunut hyväksi :) meillä jäi muuttotohinoissa uusi pala ostamatta ja on nyt käytetty jotain "tavallista" pulloshampoota hetki ja eron kyllä huomaa! Pitääkin muistaa tilata uusi pala :)

  Kiitos muuten kyläilystä ja kirjasta. Toivo haluaa monta kertaa päivässä lukea "Pe" :D onneksi mummolasta löytyi Pekan seikkaluja amerikassa, niin on äidille vähän vaihtelua ;)

  Terkuin, Tiina

  VastaaPoista
 2. Kiinnostus palashampoota kohtaan nousi kyllä nyt! Mistä tota saa? Nyt kun oon muutenkin paljon kotona, niin ois helppo totuttaa tukka tuohon. Ei siis haittaa, vaikka näyttäski likaselta :D Millasta hoitoainetta käytät? ps. onnistuko pohja?

  VastaaPoista
 3. Tiina: Ihanaa, että kirjasta on tykätty! Klassikot on parhaita tässäkin asiassa :) Ja kiitos vain vielä teille, kun päästiin pyörähtämään teillä uudessa kodissa. Toivottavasti taas kohta nähdään! Ja shampoo on ollut meillä kyllä tosi tykätty juttu.

  M: Pohja oli ihan loistava! Ja herkut täytteetkin osattiin valita ;) Shampoota saa esim Life-liikkeistä ja suoraa vihreänkosmetiikan nettiputiikista. Mulla ei itsellä ollut lainkaan mitään ongelmaa siirtyä tuohon palaversioon, mutta joillain voi toki olla.. Hiukset pysyy mulla tosi kuohkeantuntuisina, kun tuotteet ei sisällä silikonia tai muita latistavia aineita lainkaan. Voisin tehdä muistakin tuotteista postauksen, niin sinne voisin laittaa jotain hoitainevinkkiäkin ;)

  VastaaPoista
 4. Mää käytin syksyllä kolmen palan verran ja tykkäsin! Hoitoaineena käytin lantrattua omppuviinietikkaa. Hiukset oli aivan ihanan kuohkeet ja tykkäsin siitä tahkeesta tunnusta..en käyttänyt mitään muotoilutuotteita kun ei tukka tuntunu tarvitsevan niitä! (toim.huom.metsäläinen kotiäiti täällä) Sitten loppui pala ja uus jäi hankkimatta, mutta ehkä se tästä taas! Kiitos kun muistutit! :)

  VastaaPoista
 5. Anna-Mari: Olen nyt vasta huomannut itsekin sen, että hoitoainettakaan en oikeastaan tarvisi lainkaan, kun kuivat ja takkuuntuvat latvat ovat tiessään ja shampoo tekee hiuksista hurjan ilmavat. Ainakin minun "luonnonhoitoaineeni" tekee hiuksista huomattavan raskaat. Täytyy kokeilla tuota omenaviinietikkaa! Pohdin myös Vihreänkosmetiikan hiushuuhteen ostamista, mutta kotikonsteilla kukkarokin toki kiittäisi :) Kiitos siis vinkistä!

  VastaaPoista
 6. Viinietikassa (tai tavallinenkin käy) on vissiin se jippo et hiuksen pinta sulkeutuu pesun jälkeen kun se palashampoo on aika jyty pesevässä mielessä. Kyllä sen tuntee, hiuksista tulee natisevan puhtauden jälkeen liukkaammat. :) Mää vielä kaipaisin jotain ekstraa siihen hoitopuoleen, paksu ja puolipitkä tukka kun menee kumminkin pesussa ihan takkuun ja sekaisin vaik mitä tekis.

  VastaaPoista
 7. Anna-Mari: Mulla on ollut käytössä Madaran hoitoaine (olisko ollut kuiville hiuksille?) ja mulla ainakin on toiminut. Ehkä jopa liiankin hyvin hoivata, joten taidan siirtyä vähän kevyemmälle linjalle.. ehkä sä voit kokeilla tätä ja mä sitä omenaviinietikkaa :)

  VastaaPoista