Käynnistyminen uuteen viikkoon vaatii ainakin minulta aina
vähän ylimääräistä energiaa. Aamulla nukuttiin vähän liian pitkään ja
yliopistolla työskentely ei taas oikein ottanut käynnistyäkseen. Ilta meni
säätäessä tarpeellisia ja tarpeettomia hommia. Kesäaikaan siirtyminen on ollut
jotenkin takkuista. Joku tärkeä tunti on varmasti kadonnut päivästä, sillä tuntuu,
että tekemättömät työt ja puuhat vain kasaantuvat.
Tällaisten päivien pelastus on ehdoton suosikkini –
tomaattikeitto. Resepti muuntuu syöjien ja tilanteen mukaan, mutta muutama perusjuttu
tekee meillä tästä keitosta sen maanantai-iltojen pelastuksen!
Tomaattikeitto:
2 tölkkiä luomu tomaattimurskaa
2 isoa sipulia
valkosipulia oman maun mukaan
n.2dl vettä
oliiviöljyä
balsamiviinietikkaa
sokeria
suolaa
mausteita (mustapippuria, voimakasta chilijauhetta,
paprikajauhetta, kuivattuja yrttejä,…)
Kuullotan sipulit oliiviöljyssä. Lisään tomaattimurskan. Huuhdon
purkit vedellä ja kaadan näin viimeisetkin tomaattimurskan loput keittoon.
Annan keiton ”pohjan” porista rauhassa miedolla lämmöllä hetken. Lisään
joukkoon balsamiviinietikkaa (itse laitan kaksi ”lorausta” ja lisään myöhemmin
makua tarkistaessani lisää, jos tarvis), ripauksen suolaa ja sokeria. Sokeri
tasapainottaa hyvin makuja. Mausteiksi lisään usein ripauksen vahvaa chiliä,
paprikaa, kreikkalaista yrttimausteseosta ja mustapippuria. Yrtit ovat
ehdottomasti minusta se tämän keiton juttu yhdessä balsamiviinietikan ja
sokerin kanssa! Lopuksi annan keiton vielä porista kaikessa rauhassa matalalla
lämmöllä. Mitä kauemmin jaksaa keittoa odottaa ja hauduttaa sitä parempaa siitä
tulee! Mausteiden kanssa toki kannattaa vähän varoa – itse lisään usein yrtit
vasta aika loppuvaiheessa mukaan. Ennen surautin keiton sauvasekoittimella
pehmeäksi, mutta nykyisin pidän sattumista. Tomaattikeitto syödään meillä usein
maustamattoman jugurtin, peston tai vuohenjuuston kanssa.
Nyt kirmaan petiin, että jaksan taas nousta huomenna koululle! Ihanaa alkanutta viikkoa :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti