26. maaliskuuta 2012

Mikä soppa!


Käynnistyminen uuteen viikkoon vaatii ainakin minulta aina vähän ylimääräistä energiaa. Aamulla nukuttiin vähän liian pitkään ja yliopistolla työskentely ei taas oikein ottanut käynnistyäkseen. Ilta meni säätäessä tarpeellisia ja tarpeettomia hommia. Kesäaikaan siirtyminen on ollut jotenkin takkuista. Joku tärkeä tunti on varmasti kadonnut päivästä, sillä tuntuu, että tekemättömät työt ja puuhat vain kasaantuvat.
Tällaisten päivien pelastus on ehdoton suosikkini – tomaattikeitto. Resepti muuntuu syöjien ja tilanteen mukaan, mutta muutama perusjuttu tekee meillä tästä keitosta sen maanantai-iltojen pelastuksen!

Tomaattikeitto:

2 tölkkiä luomu tomaattimurskaa
2 isoa sipulia
valkosipulia oman maun mukaan
n.2dl vettä
oliiviöljyä
balsamiviinietikkaa
sokeria
suolaa
mausteita (mustapippuria, voimakasta chilijauhetta, paprikajauhetta, kuivattuja yrttejä,…)

Kuullotan sipulit oliiviöljyssä. Lisään tomaattimurskan. Huuhdon purkit vedellä ja kaadan näin viimeisetkin tomaattimurskan loput keittoon. Annan keiton ”pohjan” porista rauhassa miedolla lämmöllä hetken. Lisään joukkoon balsamiviinietikkaa (itse laitan kaksi ”lorausta” ja lisään myöhemmin makua tarkistaessani lisää, jos tarvis), ripauksen suolaa ja sokeria. Sokeri tasapainottaa hyvin makuja. Mausteiksi lisään usein ripauksen vahvaa chiliä, paprikaa, kreikkalaista yrttimausteseosta ja mustapippuria. Yrtit ovat ehdottomasti minusta se tämän keiton juttu yhdessä balsamiviinietikan ja sokerin kanssa! Lopuksi annan keiton vielä porista kaikessa rauhassa matalalla lämmöllä. Mitä kauemmin jaksaa keittoa odottaa ja hauduttaa sitä parempaa siitä tulee! Mausteiden kanssa toki kannattaa vähän varoa – itse lisään usein yrtit vasta aika loppuvaiheessa mukaan. Ennen surautin keiton sauvasekoittimella pehmeäksi, mutta nykyisin pidän sattumista. Tomaattikeitto syödään meillä usein maustamattoman jugurtin, peston tai vuohenjuuston kanssa.   

Nyt kirmaan petiin, että jaksan taas nousta huomenna koululle! Ihanaa alkanutta viikkoa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti