4. toukokuuta 2012

Lissabon


Hmm. En tiedä onko minussa vikaa vai olenko vain kertakaikkisen loistava matkakohteiden valitsija, mutta jälleen kerran olen löytänyt uskomattoman mahtavan kaupungin, johon haluaisin viedä teidät kaikki matkalle!! Lissabon <3 Kaupunki, jossa on todella kaikkea aivan kaikille! Jos Rooman historialliset kohteet, pienet kauniit kujat ja kahvilat olivat sinulle se juttu, lähde Lissaboniin! Minä, joka vuosi sitten rakastuin Ateenan vastakohtaisuuteen ja aitouteen, joka ei jättänyt hetkeksikään vierasta rauhaan, sain tässä kaupungissa kokea jotain samaa. Lissabon on monessa suhteessa monin verroin Ateenaa helpompi kadottamatta kuitenkaan omanlaistaan aitouttaan. Ihmiset ovat uskomattoman mukavia ja avuliaita, vaikkakin joiltain osin myös kyllästyneitä kaupungin vallanneisiin turisteihin. Annettakoot se heille anteeksi. Nähtävyyksiä ja historiallisia kohteita on paljon (ei toki Roomaan verrattavasti) ja kulkeminen on helppoa. Espresso maksaa alle euron ja 80 sentillä saat maistaa kahvin kanssa maailman ihaninta herkkua pastella de nataa. Suuri osa kauniista taloista on värikkäillä kaakeleilla päällystettyjä. Ja hyvin nopeasti tajuaa noiden kapungissa talojen hassun ja rennon ilmeen tarttuvan myös napakkaan ja säntilliseen pohjoismaalaiseen turistiin. Eihän tätä kaupunkia voi kuin rakastaan!

Vietimme Lissabonissa vain vajaat kaksi päivää, joten paljonpaljon jäi meilläkin ensi kertaan. Matka Portugaliin oli ennen kaikkea meille vastavierailu Simon vaihtarikaverin luo. Hänen ja hänen puolisonsa kanssa kiersimme ympäri Portugalia nähden myös paljon muutakuin vain turistivirtoja Lissabonissa. Noista tunnelmista lisää myöhemmin! :) 

Jos haluat päästä helposti kiinni Lissaboniin ja sen omalaatuiseen tunnelmaan, voit hypätä vanhan keltaisen raitiovaunun kyytiin vaikka läheltä Rossion metroasemaa ja surauttaa ratikalla 28 aina Cemitério dos prazeres puistolle asti – ja kävellä takaisin. Välimatkat ovat kaupungissa lyhyitä ja kaikkialle pääsee hyvin myös jalan. Kaupungin kadut ja kujat ovat kuitenkin osittain varsin hankalia kulkea, sillä osa kaupungista on rakennettu kuin rinteeseen, joten jalkojenkin vuoksi on joskus mukava vain istua ja tähystää maisemia vaikka ratikan ikkunasta. Toinen suositeltavan arvoinen paikka ”koko” kaupungin tutkimiseen on Elevador de Santa Justa. Tai siis oikeammin tuon hissin päällä oleva näköalapaikka. Jos et halua maksaa hissistä, voit suunnata suoraan kohti vanhan karmeliittakirkon Igreja do Carmon raunioita ja koukata kulmalta suoraan näköalapaikalle. Kätevää! Viimeisistä portaista aina huipulle täytyy valitettavasti tätäkin kautta maksaa, mutta 1,50e ei ollut paha hinta tästä nköalasta! :)  

Kelit eivät kaikilta osin aivan hellineet meitä. Vettä tuli aika-ajoin, mutta onneksi auringostakin saimme nauttia (tosin takki päällä). Jos kevät olisi ollut pitemmällä, olisimme voineet hurauttaa bussilla nopeasti isoille rannoille, jotka ympäröivät Lissabonia. Tällä kerralla ihailimme merta ja suuria aaltoja navakassa tuulessa, mutta ehkä ensi kerralla pääsemme myös mereen asti. 

Mukavaa viikonlopun alkua!


4 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia ja hienoja juttuja. Mukava tietää, että olette taas jossain lähimaastossa ja reissulta terveenä palanneina.

  Huomenna on Laavu-lauantai. Voidaan saada vieraita viikonlopuksi

  Isä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa alkavaa viikonloppua sinne teille! Mukava, jos tulee teillekin sinne vipinää ;) Lissabon oli ihana! Meidän täytyy mennä sinne joskus porukalla :)

   Poista
 2. Oi! Maailmassa on ihan liikaa paikkoja, joihin pitäisi päästä! Ja tuota Rossion metroasemaa kohtaan koin heti jonkinlaista sukurakkautta ;) No, kesää ja Unkaria odotellessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti teillekin tulee hurjan kiva reissu Unkariin! Ja tiedätkö en yhtään tajunnut tuota metrojuttua siellä! :D

   Poista