13. toukokuuta 2012

Fatima


Ihanaa äitien päivää kaikille äideille! Erityisesti tietenkin omalle äidille ja mummulle, joiden kanssa juteltiin pitkät tovit aamulla. Olette parhaita! <3

Tänään juhlitaan myös erästä hyvin merkittävää äitiä katolisessa kristikunnassa ja erityisesti Portugalissa. Vihjasinkin jo aiemmassa tekstissä, että reittimme Portugalissa kulki myös Fatiman, katolisen kirkon erään keskeisen pyhiinvaelluspaikan, kautta, jossa ensi kerran 1917 kolme pientä tyttöä koki ilmestyksen, joka myöhemmin tulkittiin Neitsyt Mariaksi. Päivä oli tarkalleen 13.5. Tuon päivän jälkeen ilmestys toistui lapsille ja tuhansille muille paikalle tulleille vielä useita kertoja.  Kuitenkin vain nuo kolme tyttöä Lucia, Jacinta ja Francisco kuulivat Fatiman salaisuuksina pidetyt kolme ennustusta muiden ihmisten nähdessä ainoastaan taivaalle ilmestyneen auringon ihmeellisen ”leikin”. Tänään, lähes sata vuotta tapahtumien jälkeen, kokoontuvat Fatiman suurelle aukiolle tuhannet kristityt juhlimaan ja muistamaan noita ihmeitä.

”kirkkaampi kuin aurinko, levittäen valonsäteitä jotka olivat puhtaampia ja kirkkaampia kuin kristallilasi joka on täytetty kuplivalla vedellä, ja jonka läpäisevät palavat auringonsäteet”

Itselleni paikka herätti hyvin ristiriitaisiakin tunteita. Samalla kun oli mielenkiintoista ja upeaa päästä näkemään paikka (ja keräämään opetusmateriaalia), oli myös kummallista huomata millaisia itselle vieraita toimintoja pyhiinvaellukseen ja pyhimysten kunnioitukseen kuului. Simon kanssa olen monta kertaa vielä näkemästämme puhunut, ja on todella hyvä muistaa, että kirkon oppi ja ihmisen oma toiminta eivät useinkaan kohtaa. Liukuhihna ja markkinameininki olivat vallanneet tämänkin paikan. Aukion ulkopuolelta alkoi kojujen ja kauppojen loputon virta. Sään mukaan mekkonsa väriä vaihtavia Maria-patsaita ja Fatiman pyhää vettä oli myytävänä kaikkialla. Sateisena päivän neokeltaisiin huomioliiveihin pukeutuneita pyhiinvaeltajia oli vähän liikkeellä. Tänään heitä on varmasti tuhansia!


Viimeiset kuvat on lainattu täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti