Meillä kävi eilen ”illallisvieraita” eli neiti S (1v8kk) äitinsä
kanssa. Ihanaa oli saada vaihtaa kuulumisia ystävän kanssa muuallakin kuin
yliopistolla. Selkeästi vähemmän tulee puhuttua opiskelusta ja töistä, kun
ympäristö on toinen. En kuitenkaan ajatellut jakaa synnytys-, vaippa- ja uhmakeskustelujamme
täällä, vaan häkellyttävän hyvän focaccia -leivän ohjeen.
Muruthan siitä vain jäljelle jäivät, mutta voitte kuvitella
leivän itse tai jopa kokeilla sen tekoa. Suosittelen! Ja kaveriksi sopii vaikka
tomaattikeitto. Alkuperäinen ohje löytyy täältä.
Se täydellisesti kohonnut juustoinen focaccia-leipä
Juuri:
1,5 lämmintä vettä
3tl kuivahiivaa
1tl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
Sekoita aineet. Nosta lämpimään vesihauteeseen kohoamaan
(n.10-15min).
Taikina:
juuri
1,5tl suolaa
2dl lämmintä vettä
6,5dl vehnäjauhoja (ohjeessa olisi ollut durumvehnäjauhoja)
0,5dl oliiviöljyä
Sekoita taikinajuuren joukkoon suola, vesi ja reilu puolet
jauhoista. Sekoita hyvin. Lisää oliiviöljy. Ja lopuksi loput jauhot. Taikina
saa jäädä löysäksi. Kohota liinan alla
kaksinkertaiseksi.
Muotoile kohonnut taikina leivinpaperin päällä uunipellillä.
Kostutetuin käsin sai taikinan hyvin asettumaan. Alkuperäisessä ohjeessa
neuvottiin sivelemään leivän pinta oliiviöljyllä ja ripottelemaan päälle
murskattua valkosipulia, emmentaljuustoa tai auramuruja. Itse en lukenut
ohjetta ihan loppuun, joten meillä pinnalle päätyi vain perus juustoraastetta,
sormisuolaa ja loput pastajuustosirotteesta. Toimi näinkin!
Anna lein vielä kohota liinan alla n.15min ja paista uunissa
225 asteessa kypsäksi (en tietenkään katsonut kelloa meillä, mutta käyttämäni
ohje näyttää veikkaavan paistoajaksi n.15-20min). Ei mikään terveysleipä, mutta
mitään päällisiä tämä ei kyllä kaivannutkaan, joten ehkä siinä saadaan vähän
anteeksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti