10. huhtikuuta 2013

Kaik mänt!Meillä kävi eilen ”illallisvieraita” eli neiti S (1v8kk) äitinsä kanssa. Ihanaa oli saada vaihtaa kuulumisia ystävän kanssa muuallakin kuin yliopistolla. Selkeästi vähemmän tulee puhuttua opiskelusta ja töistä, kun ympäristö on toinen. En kuitenkaan ajatellut jakaa synnytys-, vaippa- ja uhmakeskustelujamme täällä, vaan häkellyttävän hyvän focaccia -leivän ohjeen. 

Muruthan siitä vain jäljelle jäivät, mutta voitte kuvitella leivän itse tai jopa kokeilla sen tekoa. Suosittelen! Ja kaveriksi sopii vaikka tomaattikeitto. Alkuperäinen ohje löytyy täältä.

Se täydellisesti kohonnut juustoinen focaccia-leipä


Juuri:
1,5 lämmintä vettä
3tl kuivahiivaa
1tl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja

Sekoita aineet. Nosta lämpimään vesihauteeseen kohoamaan (n.10-15min). 

Taikina:
juuri
1,5tl suolaa
2dl lämmintä vettä
6,5dl vehnäjauhoja (ohjeessa olisi ollut durumvehnäjauhoja)
0,5dl oliiviöljyä

Sekoita taikinajuuren joukkoon suola, vesi ja reilu puolet jauhoista. Sekoita hyvin. Lisää oliiviöljy. Ja lopuksi loput jauhot. Taikina saa jäädä löysäksi.  Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. 

Muotoile kohonnut taikina leivinpaperin päällä uunipellillä. Kostutetuin käsin sai taikinan hyvin asettumaan. Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin sivelemään leivän pinta oliiviöljyllä ja ripottelemaan päälle murskattua valkosipulia, emmentaljuustoa tai auramuruja. Itse en lukenut ohjetta ihan loppuun, joten meillä pinnalle päätyi vain perus juustoraastetta, sormisuolaa ja loput pastajuustosirotteesta. Toimi näinkin!

Anna lein vielä kohota liinan alla n.15min ja paista uunissa 225 asteessa kypsäksi (en tietenkään katsonut kelloa meillä, mutta käyttämäni ohje näyttää veikkaavan paistoajaksi n.15-20min). Ei mikään terveysleipä, mutta mitään päällisiä tämä ei kyllä kaivannutkaan, joten ehkä siinä saadaan vähän anteeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti