23. huhtikuuta 2012

Korkki


Voi kuinka iloinen olenkaan omasta erheestäni! Perjantaina kahvilla istuessamme kaveri ihmetteli erikoista ”kännykkäpussukkaani”. Sanoin sen olevan korkkia, sitä samaa, jota viinipullojen korkeissa käytetään. Harmittelin siinä samalla, että ekologinen tuskin tämä pussukka on, mutta lahjaksi saatu ja paljon tunnearvoa sisältävä toki. Olen pitkään elänyt siinä kuvitelmassa, että korkista mm. viinipullojen materiaalina on luovuttu sen epäekologisuuden vuoksi. Voi kuinka väärässä olenkaan ollut! Syy synteettisiin korkkimateriaaleihin ja kierrekorkkipulloihin löytyykin itse asiassa teollisuuden käyttämistä kemiallisista yhdisteistä, korkissa luonnostaan elävistä homesienistä ja kaikesta tästä yhteensä. Kuvittelin, tutkivani asiaa vain hippasen, mutta päädyinkin syvälle Portugalin korkkimetsiin. Samasta teemasta vasta kirjoitettu myös Kemikaalicoctailissa.

Nykyisin vielä suuri osa viinipulloista suljetaan luonnonkorkilla. Yli 50% kaikesta maailmassa kerätystä korkista tulee Portugalin korkkimetsistä. Korkki on siis korkkipuun kaarnaa, jota kerätään puuta vahingoittamatta käsityönä ja nykyisin myös osin mekaanisia laitteita apuna käyttäen. Puut voivat elää jopa yli 170-vuotiaiksi ja tuottavat monikäyttöistä kaarnaa sitä enemmän mitä vanhemmiksi elävät. 

Viheliäinen korkkivika, joka pilaa usein viinin täysin juomakelvottomaksi, syntyy korkissa elävien mikrobien (homeitiöiden) kohdatessa korkin käsittelyssä käytettyjä klooriyhdisteitä. Homesieni käyttää ravinnokseen klooriyhdisteitä ja tuottaa aineenvaihduntansa tuloksena TCA-yhdistettä, joka jo pienenä määränä pilaa viinin juomakelvottomaksi. Miksi sitten klooria käytetään viinin valmistusprosessissa? Pitkälti esteettisistä syistä. Aiemmin korkki valkaistiin kloorilla, jotta se miellyttäisi paremmin silmää. Korkkivian yleistyessä kloorin käytöstä on luovuttu ja pullonkorkit käsitellään nykyisin muilla kemiallisilla yhdisteillä. Se ei ole poistanut kuitenkaan kokonaan kiusallista vikaa, sillä homesieni kykenee kehittämään tarvitsemansa kloorin myös muista klooriyhdisteistä, joita löytyy esimerkiksi viinikellarien rakenteissa tai joita käytetään niiden puhdistuksessa. Monissa etelän maissa myös vesijohtoveteen on lisätty klooria, joka voi olla riittävä tekijä korkkivian syntymiselle. 

Viininviljelijät ja minä olemme visaisen pulman äärellä: Käyttääkö homeitiöiden torjuntaan ja tuhoamiseen korkkiviljelmillä torjunta-aineita ja korkkikuorien desinfiointiaineita, kun riski kloorin siirtymisestä itse korkkiin on aina kuitenkin olemassa. Vai siirtyäkö käyttämään täysin synteettisiä korkkivalmisteita. Euroopassa on kehitetty mm. sähkömagneettista säteilyä käyttäviä ”puhdistusmenetelmiä” korkin käsittelyyn, joten kyseessä mahtaa olla viljelijöille oikea pulma. Onko siis ekologisempaa käyttää korkkia, jonka puhdistamiseen ja valkaisemiseen on käytetty kemiallisia yhdisteitä, joiden kulkeutumisesta ihmiseen ei ole mitään varmaa näyttöä. Vai suosiiko synteettisiä muovi ja metalli yhdisteitä, joiden valmistaminen ja kierrättäminen kuluttavat uusiutuvaa luonnonkorkkia enemmän luonnonvaroja?    

No, onneksi portugalilaiset ja muut korkin viljelijät ovat keksineet käyttää tätä monipuolista materiaalia muuhunkin kuin vain pullojen sulkemiseen. Ennen korkista tehtiin mattoja ja tauluja, ja nyt siitä tehtyjä laukkuja, sateenvarjoja ja kenkiä on saatavilla ympäri maailman. Ehkä ostan kännykkäpussini kaveriksi jonkun laukun aivan lähiaikoina ;) 

Lähteet:
korkkien kuvat : Ei kommentteja:

Lähetä kommentti