17. joulukuuta 2013

puoli vuotta


Puoli vuotta sitten olin vasta saanut pienen pojan ensi kertaa syliini. Tuntuu, että viimeiset kuusi kuukautta ovat hujahtaneet siivillä ohi. Toisaalta taas on vaikeaa muistaa aikaa, jolloin meillä nukuttiin kahden aikuisen ihmisen tahtiin, lähdettiin kotoa mukana vain taskuun mahtuvat pakolliset tavarat tai käytiin leffassa ihan vain tuosta noin.. Jonkun on kuullut sanovan, että ei lapsi muuta mitään. Jooei.

Millainen minusta on sitten tullut kuudessa kuukaudessa?

En koskaan ajatellut, että aamuisin vaateiden valitseminen olisi tällaista. Ainoat kriteerit tuntuvat liittyvän vaatteiden RIISUMISEEN. Imetys. Onneksi olen joka päivä muistanut kuitenkin pukeutua..

Äitiys on joskus rankkaa ja vertaistuki on parasta huumetta. Itkin viikko sitten Simolle vauvakerhon jälkeen. Poika oli juuri pilannut MINUN pikkujouluni kitisemällä unta ja nälkää, kuitenkaan suostumatta nukkumaan tai syömään. Ja kun minä olin ommellut sille tonttulakinkin!! Joskus äitiys ottaa vähän koville..

Kaupungilla ahdistun lastenvaunuja työntävistä äideistä. Olemme samassa tilanteessa, mutta tyystin tuntemattomia toisillemme. Pitäisikö moikata niin kuin motoristit vai ohittaa huomiotta?

Olen oppinut uskomattoman määrän uusia asioita ympäristöstäni. Mistä löydän ostoskeskuksen hissit, missä on hyvät rampit vaunuille, kuka kuski huomioi vaunulliset liikenteessä, .. Minua on autettu kerran vaunujen kanssa bussia. Auttaja ei ollut suomalainen.. Rollaattorimummojen kanssa jutellaan usein hississä. Joistain asioista olemme samaa mieltä – ne, jotka pääsevät portaisiin, voisivat käyttää niitä.

Viimeiset puolivuotta ja kiinteiden aloittaminen ovat tehneet minusta jätetutkijan. En osannut ajatellakaan miten merkittävä osa äidin päivää (voi sanokaa nyt joku, että en ole ainoa kajahtanut!!) on vaippojen analysointi. Onko iso vai pieni pissavaippa? Onko eilen illalla syöty päärynä kiertänyt aamuun mennessä koko pojan lävitse? Miten ihmeessä puolitoista viikkoa sitten syödyt mustikat näkyvät vieläkin ”jyvinä” kakassa? Ehkä ette halua kuulla enää tarkemmin elämästäni vaippojen kanssa? :)

En ennen ymmärtänyt miksi pitää olla perhe sitä ja perhe tätä. Miksi sama kakku ei kelpaa kaikille? Olen nyt enemmän jyvällä tilanteesta. Ennen niin laimean oloiset ”perhetapahtumat” ovatkin nyt ihana tapa tulla kolmikkona huomioiduksi. Ja usein samalla voi törmätä uusiin tuttuihin.. ;)

Olen pitänyt itseäni aina käytännöllisenä ihmisenä, mutta ehkä hieman esteettisesti vinksahtaneena. Viimeinen puoli vuotta on tehnyt minusta vain käytännöllisen. Sukkahousut ovat lähes vakio alaosa pojalla, vaikka ovatkin minusta aika kaukana viehättävästä. Muistan myös rakkaan veljeni pyörineen 80-luvulla sukkahousuissa. Tämä helpottaa minua hieman. Itselleni olen ottanut käyttöön vakio kotiäitipinnin. Tukka pysyy kivasti kuosissa.

Pahimpina hetkinä kaipaan gradun äärelle. Onneksi hetket ovat vain ohimeneviä. Nopeasti muistan miten ihana poika oikeasti on ja sen miten kamalaa gradun kirjoittaminen IHAN OIKEASTI on. Olen käynyt yliopistolla puolen vuoden sisään niin usein, että salasanani verkkoon on vanhentunut minun tietämättäni. Ainoat tutut naamat näyttävät löytyvät ruokalan kassalta ja laitoksen toimistosta. Eikä kummassakaan jaksa hengata järin kauan..  

Huomenna me menemme neuvolaan. Sen jälkeen enemmän myös puolivuotiaan pojan kuulumisia :) 


Tämän kaiken kirjoitin sunnuntai-iltana. Tänään on tiistai. Vielä puoli vuotta sitten uskoin omaan aikaan. Kuvatkin ovat alkusyksyltä, kun vielä oli valoa ja poika tasan neljä kuukautta. Niissä on kuitenkin mukavan positiivinen tunnelma. Kaiken kaikkiaan takana on uskomattoman ihana puolivuotinen, josta en antaisi montaakaan asiaa pois. Opettavainen alku sanoisinko. :)

9 kommenttia:

 1. Ei noissa sukkahousuissa mielestäni ole mitään vikaa pojallakaan. Ei ne yhtään siistimmät ole jotkut löysemmätkään vaatteet. Kyllä sukkahousut on hyvät ja joustavat ja siten myös varmasti lapsen kannalta mukavin vaihtoehto. Mielestäni hassua niiden kanssa on se, että miksei pojat voi käyttää niitä kuin ihan pienenä. Olisihan ne kouluiässä ja aikuisenakin mukavampi vaihtoehto kuin pitkät kalsarit. Pelkiltään käytettäväksi en niitä haluaisi miespuolisille, enkä kyllä naispuolisillekaan. Tosin valitettavan paljon noita kuitenkin näkee katumuotina. Leggingsit ja sukkahousut ei ole housut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totisesti! Meillä laitoin miehen ostamaan pojalle sukkahousuja. Oli kuulemma ollut varsin haastava operaatio, kun vastaan oli kävellyt kyllä glitterillä ja kimallenauhalla kuorrutettuja unelmia, mutta ei alkuunkaan neutraaleja unisexmalleja. Tutalta oli onneksi löytynyt perusmalleja, jotka sopivat kaikenlaiseen käyttöön. Erityisesti olen tykännyt siitä, että pitkäselkäisellä pojalla saa tarvitaessa paidan helman hyvin tungettua sukkiksiin. Kerrassaan kätevät!

   Poista
 2. Onnea puolivuotiaalle! Ja kiitos joulumuistamisista, saapuivat varmaankin eilen (tänään vasta kävin postilaatikolla enkä tiedä milloin viimeksi siellä oli käyty :D). Sukkahousuista sen verran, että ovat loistava vaate! Toivo kulkee niissä edelleen! Ajattelin, että en niitä enää hommaisi, mutta käytäntö taas osoitti, että niin kauan kuin hän itse suostuu ne päällensä laittamaan, niin saa mun puolesta laittaa :)

  -Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että ehti perille ennen joulua! Ja huippua kuulla, että sukkiksia löytyy vielä isommillekin pojille ;) Oletko muuten havainnut merkkien välillä eroja käytössä?

   Poista
  2. Mä olen melkeinpä parhaimmiksi havainnut ihan H&M:n sukkikset. Tykkäisin Popin väreistä, mutta niihin on harmittavan usein tullut reikä haaruksiin. Ne Popin sukkikset, jotka ovat reiättä säilyneet, ovat sitten olleet ihan huiput myös! Toivon koossa alkaa olla jo valikoimat vähissä, tytöillehän niitä kyllä löytyy..

   Poista
  3. Mä laitan nää korvan taa - kiitos! :)

   Poista
 3. Niin samoja ajatuksia. Kiitos vain vertaistuesta. <3 Ja oikein paljon onnea Pojalle merkkipaalusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaveri kiittää! :) Nauratti ihan, kun olit ihan samoista teemoista kirjoitellutkin just! :D

   Poista
 4. Ihania kuvia, näytätte valloittavilta!! <3

  VastaaPoista