11. joulukuuta 2013

pipariksiTeen joka vuosi ”piparijuttuja”. Ehkä kaikki alkoi jo aiemmin, mutta lopullisesti innostuin näistä, kun asuin solussa erään meilläleivotaanpiparimaailmajokavuosi- tyypin kanssa. (Terveisiä vaan Liisalle!)

Olen tehnyt mökkejä, taloja, kirkon, lukuisia seimiasetelmia ja joulukuusenkoristeita. Uusia ideoita kaipaisin kovasti, ja koska en ole mikään insinööri, olisivat myös piirustukset aina poikaa.. Googlailin sopivia ideoita ja löysin kuvia piparikransseista. Sellainen piti sitten saada. Ja kuten tavallista, ajattelin, että kahden kärpäsen iskeminen kerralla olisi oivallinen juttu: testaisin uutta ideaa ja saisin samalla jouluisen viemisen ystäville.
No, se kirottu neuleohjeista tuttu "tee mallitilkku” käväisi hetken mielessä, mutta eipä sitä aikaa ja intoa tälläkään kerralla ollut koeversioiden tekoon, vaan porhalsin täysillä kranssin kimppuun. Muuten kiva, mutta mitään käyttöä tuo ei kyllä kestä… ei edes siirtämistä. Pikeeri (tuo valkoinen kiinnitystahna) jotenkin ”kostutti” alusrenkaan ja kranssi hajosi kuivuttuaan kolmeen osaan. No, pistettiin uusi ”pohja” alle ja vähän lisää kiinnikettä. Aputoimenpiteellä työ pysyi kasassa kuljettamisen ajan, mutta vannotin saajia syömään kranssin heti. Oveen tätä ei ainakaan saa kiinni!


Jos joku on onnistuneesti saanut aikaan kestävän kranssin, niin vinkkejä otetaan vastaan. En tiedä miten tyhjänkanssa näiden vinkkien kinuaminen täällä muuten on (kävijämäärät, kun eivät ihan Kinuskikissan luokkaa ole..), että voisinpa soittaa vaikka suoraan sille "mestaripiparoijalle Kokkolaan". 

Talo ja Karjalan käki ovat muuten tämän vuoden muotit. Koristelu on huomattavasti mukavampaa, kun silmissä ei vilise vain sydämet ja tähdet... Mukavia leivontatalkoita itsekullekin! :)

2 kommenttia:

  1. Ihan ku täällä puhuttais minusta :D Mää en oo koskaan törmänny siihen, että tuo kiinnitystöhnä kostuttais ja hajottais pipareita. En tiedä, osaanko antaa muita vinkkejä, kuin että piparirakennelmien pohjan pitää olla tarpeeks paksu, samoin töhnän (eli tarpeeks tomusokeria suhteessa valkuaisen määrään) eikä taikina saa olla liian rapea ja hajoileva vaan mieluummin vähän kova. Kranssikäyttöön vois sopia erinomaisesti Viirun ja Pesosen piparkakkutaikina, jonka ohjeen sain Aijalta. Ainakin sinä vuonna ku tehtiin myyjäiskuuset siitä, ne pysyi parhaiten kasassa, koska pipareista tuli vähän kovempia kuin esim mun käyttämällä Paraisten pipareiden reseptillä. Näpyttelen sen sulle Piparikirjasestani joku kerta ku oon enemmän hereillä ;)

    Mun erikoisin piparimuotti on varmaan Tukholman kuninkaanlinnasta ostettu kruunu. Mä niin leivon sillä tuparipipareita, kun muutan yhden Ruotsin kuninkaan mukaan nimetylle kadulle :D

    VastaaPoista
  2. Sain Liisalta Viirun ja Pesosen piparkakkutaikinan ohjeen. Jos joku muukin sitä kaipailee, niin voi kysäistä rohkeasti. :) Ja kuten kommentista huomaatte, asiantuntija on paikalla! :)

    VastaaPoista