8. lokakuuta 2013

puolukkata



Suosikkimarjani on ehdottomasti puolukka! Pakkasessa on nyt reilu kaksi sangollista puolukkaa odottamassa talvea ja minä pelkään, että se ei riitä meille. Söisin puolukkaa kaurapuuron päällä, ruispuurossa, piimän kanssa, piirakassa ja herkkuna vaikka sellaisenaan. Ihanaa se on viilissä, liharuuan kylkiäisenä ja kaalilaatikon kaverina, mutta parhainta herkkua se on vaaleanpunaisena unelmana.

Tässä meidän äidin vispipuuron ohje. Julkaistu varmaan joskus vuonna -93 Pirkassa ;)

VISPIPUURO

3-4 dl puolukoita (jos tuoreita niin laitan vähän enemmän)
1 l vettä
1 ¼ dl mannasuurimoita
ripaus suolaa
1 – 1 ½ dl sokeria
½ dl kylmää vettä
1 rkl perunajauhoja
(vaniljasokeria)

Keitä puolukoita litrassa vettä kunnes kuoret vaalenevat (10-15min). Siivilöi mehu talteen ja kiehauta se uudelleen. Vispaa mannasuurimot kiehuvaan puolukkamehuun. Keitä n.15min välillä sekoittaen. Lisää ripaus suolaa. Lisää sokeri. Sekoita kylmään veteen perunajauhot ja lisää suurus ohuena nauhana puuroon. Sekoita koko ajan. Mausta vaniljasokerilla haluttaessa.  Jäähdytä ja vispaa kuohkeaksi.

Suurin ongelma puurossa (sen lisäksi, että se loppuu liian nopeasti) on minusta löytää oikea vispausaika. Miten siitä saisi sellaista täydellistä äidin tekemää? Aina tuntuu puuro menevän yli kuohkeaksi tai jäävän jotenkin ”lättänäksi”. No, herkkua se on kuitenkin aina!

4 kommenttia:

  1. Pakko oli tulla kommentoimaan, ettei tosiaan oo mitään parempaa puolukkaista kuin vispipuuro. Tai siis lappapuuroahan se meillä on :) Hieman täälläkin huolettaa, että miten puolitoista sankollista puolukoita riittää koko talveksi... Enempää ei oikein tahtonut löytyä. Kuulin huhuja, että sielläpäin ois enemmänkin ollut. Pitäiskö ottaa pari pussillista mökille matkaan, että saadaan siellä keitettyä tätä herkkua? :) t.M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lappapuuro :D Täällä olis kyllä ollut, jos vaan olis ehditty ja jaksettu enemmänkin kerätä. Me tullaan mökille pohjanmaan kautta, että ei mahdeta saada puolukoita ihan tuotua, mutta jos teiltä liikenee niin mikä jottei :) Pistetään vaan puuroksi!

      Poista
  2. Anteeksi pitkä hiljaiseloni, vispipuuro onneksi sai minuunkin liikettä - nam! Aion noudattaa teidän äidin ohjetta heti tänään :) Röyhkeästi olen tosiaan käynyt kuulumisianne lukemassa jättämättä jälkeäkään itsestäni. Nopeasti sitä näköjään unohtaa kommenttien ihanuuden oman blogin hiljentymisen jälkeen.. Pahoitteluni! Kivoja tekstejä ja loistavia kuvia kaikki järjestään. Marttiteemaa vaan kehiin, siinähän sitä kirjoitettavaa riittää ja mielekästä luettavaa! Tsempit Martille hammashommiin, ei ole pienten ihmisten elämä helppoa ei! Saralotta sai tänään rokotukset molempiin reisiin ja käsivarteen, kuumetta ja rokkoa odotellessa. :( Halaukset sinne koko perheelle, olette kovasti mielessä, ja pirautetaan taas pian! Anu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Arvokkaita kyllä jokainen :) Ja hurjasti tsemppiä sinne teidänkin hoivakeskukseen. Meillä ollaan nyt flunssassa... huoh. Soitellaan!

      Poista